Skip to content

HGS Kaçak Geçiş Nedir? Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS kaçak geçiş veya ihlalli geçiş, Türkiye’deki ulaşım için çok önemlidir. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) veya Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) bazı kara yolu, köprü, otoban ya da tünellerden geçerken uygulanmaktadır. Türkiye’deki HGS veya OGS sistemlerine bağlı kara yollarından ücreti ödemeden geçmek ise ihlalli kaçak geçiş oluşturmaktadır.

Bu içeriğimizde HGS kaçak geçiş nedir? HGS kaçak geçiş sorgulama nasıl yapılır? Tek tek detaylı olarak incelenmiştir.

HGS Kaçak Geçiş (İhlalli Geçiş) Nedir?

HGS ile yapılması gereken ödemeli geçişlerde bakiye yetersizliği veya HGS/OGS etiketi olmadan geçiş yapılması ihlal veya kaçak geçiş olarak adlandırılır. Türkiye’deki ücretli yollar, köprüler, otobanlar veya tünellerden geçerken aracın tipine uygun HGS veya OGS sistemlerinden biriyle ücret ödenmelidir.

Eğer HGS veya OGS bakiyeniz yetersizse veya geçiş esnasında ödeme yapılmazsa, bu durumda geçiş ihlali gerçekleşmiş olur. Geçiş ihlali durumunda 15 gün içerisinde ihlali yapan plaka için HGS abonesi olunması veya mevcut HGS hesabına yeterli bakiye yüklenmesi durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır. Ancak bu süre içinde ödeme yapılmazsa, geçiş ücretine ek olarak dört katı oranında idari para cezası uygulanır. 

Cezanın tebliğ edilip edilmediğine bakılmaksızın ihlal tarihinden itibaren 15 ila 45 gün arasında ödeme yapılırsa yalnızca geçiş ücreti ve bir katı ceza tahsil edilir. Kaçak geçiş, aynı zamanda aracın sınıfına uygun olmayan bir geçiş yapıldığında da geçerli olur. Bu durumda HGS hesabı kara listeye alınabilir ve ek cezalar uygulanabilir.

Ücretli Yollardan Kaçak Geçiş Yapılırsa Ne Olur?

Ücretli yollardan HGS veya OGS kullanmadan ya da bakiyesiz geçiş yapılması durumunda kaçak geçiş ihlali oluşur. Geçiş ihlali yaşandığında 15 gün içerisinde HGS abonesi olunması veya mevcut HGS hesabına yeterli bakiye yüklenmesi halinde cezalı geçiş ücreti alınmaz. 

Bu süre içerisinde herhangi bir işlem yapılmazsa, geçiş ücretine ek olarak dört katı idari para cezası uygulanır. Yani sürücüler yalnızca normal geçiş ücretini değil dört katı cezayı da ödemek zorunda kalır. Kaçak geçiş yapan sürücülerin bu bedeli ödememeleri durumunda cezai yaptırımlar artarak devam eder.

HGS (Kaçak Geçiş) Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hızlı Geçiş Sistemi köprüler ve otoyollardan geçişleri daha hızlı ve kolay hale getiren bir sistemdir. Ancak HGS hesabında yeterli bakiye bulunmaması veya HGS etiketinin bulunmaması durumunda, kaçak geçiş olarak adlandırılan ihlalli geçiş yapılmış olur ve bu durumda sürücülere ceza uygulanır. 

Kaçak geçiş cezasından kaçınmak ve mevcut cezaları hızlıca ödeyebilmek için HGS sorgulama yöntemlerini bilmek büyük önem taşır. İhlalli kaçak geçiş sorgulama ve ödeme için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır.

Karayolları Genel Müdürlüğü Web Sitesi

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) resmi internet sitesinde İhlalli Geçiş Sorgulama ve Ödeme sayfası üzerinden geçiş ihlalleri sorgulanabilir ve ödeme yapılabilir. Bunun için plaka bilgilerini girmeniz yeterlidir. Bu sayfada tebligat yapılmamış olan cezalar da görüntülenebilir.

e-Devlet Üzerinden Sorgulama: 

e-Devlet platformuna giriş yaparak HGS Kaçak Geçiş Sorgulama hizmetini kullanabilirsiniz. Buradan geçiş ihlallerinizi sorgulayabilir. Varsa ödeme işlemini sanal pos üzerinden kredi kartıyla gerçekleştirebilirsiniz.

HGS Müşteri Hizmetleri ve Bankalar: 

HGS hesabınızın bağlı olduğu bankanın mobil veya internet bankacılığı uygulamaları üzerinden de HGS bakiye durumunuzu ve ihlalli geçişlerinizi kontrol edebilirsiniz.

HGS sistemi kullanırken kaçak geçiş durumlarından kaçınmak ve cezalarla karşılaşmamak için HGS bakiyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir. HGS bakiyesi yetersizse veya etiket yoksa ihlalli geçiş yapılabilir. Bu durumda geçiş ücretinin dört katı oranında ceza uygulanır

OGS Geçiş İhlali Nasıl Sorgulanır?

Otomobiller, motosikletler ve diğer motorlu taşıtlarla yolculuk yaparken, köprüler ve otoyollar gibi ücretli yollardan geçiş yapmak kaçınılmaz hale geliyor. HGS ve OGS, bu geçişlerin daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlasa da sistemin kurallarına uyulmaması durumunda kaçak geçiş olarak adlandırılan ihlaller meydana gelebilmektedir.

OGS geçiş ihlali sorgulama:

  • Karayolları Genel Müdürlüğü Geçiş İhlal Sorgulama 
  • e-Devlet OGS İhlal Bilgileri Sorgulama
  • 0850 460 60 60 HGS çağrı merkezi
  • PTT Geçiş İhlali Sorgulama

HGS veya OGS hesabında yeterli bakiye bulunmaması veya geçiş sisteminin kullanılmaması sürücüler için maddi yükümlülükler doğurabiliyor. Bu nedenle kaçak geçiş durumlarından kaçınmak ve olası cezaları hızlıca ödemek için ihlallerin sorgulanması ve yönetilmesi son derece önemlidir.

Geçiş İhlali Olursa Ne Olur?

Geçiş ihlali gerçekleştirildiği tarihten itibaren 45 gün içerisinde geçiş ücretini ödemeyen veya ihlalli geçiş yaptığı belirlenen araç sahiplerine geçiş ücretinin 4 katı tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

Cezanın boyutu kaçak geçişin maliyetini artırarak sürücüleri geçiş ücretlerini zamanında ödemeye teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla sürücülerin HGS veya OGS sistemlerini kullanırken dikkatli olmaları ve bakiye durumlarını sürekli kontrol etmeleri böylece bu tür maliyetli ihlallerden kaçınmaları açısından son derece önemlidir.

HGS Ceza Ödemeleri Nereden Yapılır?

HGS ceza ödemelerini yapmak için birkaç farklı seçenek mevcuttur. Henüz tebligatı yapılmamış olan idari para cezaları ve ihlalli geçiş ücretleri, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) resmi web sitesi olan www.kgm.gov.tr adresindeki İhlalli Geçiş Sorgulama ve Ödeme sayfasından kolayca ödenebilir.

Bu sayfada plaka bilgilerinizi girerek geçiş ihlallerinizi sorgulayabilir ve varsa ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca e-Devlet platformu üzerinden de HGS ceza sorgulama ve ödeme işlemleri yapılabilmektedir. e-Devlet üzerindeki sanal POS sistemi sayesinde ödemelerinizi kredi kartı ile güvenli bir şekilde gerçekleştirebilir.

HGS Kaçak Geçiş İtirazı Nereye Yapılır?

HGS, köprü ve otoyol geçişlerini daha hızlı ve pratik hale getiren bir sistemdir. Ancak HGS hesabında yeterli bakiye olmadan veya HGS etiketi olmaksızın yapılan geçişler kaçak geçiş ya da ihlalli geçiş olarak değerlendirilir ve sürücülere belirli ceza uygulamaları yapılır. Zamanında ödenmeyen veya itiraz edilmeyen bu cezalar daha büyük maddi yükümlülüklere yol açabilir.

HGS kaçak geçiş itirazı yapma:

  • İhlal veya yanlış geçiş bildirimlerinizi durumu açıklayan bir e-posta ile hgs@ptt.gov.tr adresine gönderebilirsiniz.
  • HGS geçiş ihlali itirazı hakkında bilgi almak veya itirazda bulunmak için 0 850 460 60 60 numaralı KGM HGS Çağrı Merkezi’ni arayabilirsiniz.

HGS ihlalleri ve cezaları konusunda itiraz hakkına sahip olan sürücüler Karayolları Genel Müdürlüğü’ne doğrudan başvurarak işlemlerini gerçekleştirebilirler. İtirazlar kurumun fiziksel adresine ek olarak telefon ve e-posta yoluyla da yapılabilmektedir. Yapılan başvurular sunulan delillerle birlikte Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilerek sonuç hakkında sürücüye geri bildirim sağlanır

Geçişlerde Ödeme Yapamazsam Sonrasında Ne Yapmam Gerekir?

Gişelerde herhangi bir sebepten dolayı ödeme yapılamaması durumunda, aracınıza otomatik olarak bir ihlalli (ödemesiz) Geçiş Bildirimi düzenlenir. Bu durumda 45 gün içinde ihlalli geçiş bedelini ödemeniz gerekmektedir. 

Ödeme yapılmadığı takdirde, geçiş ücretinin 4 katı tutarında bir idari para cezası uygulanır. Bu ceza her ay faizle artar. Ceza ödenmeden aracınızın satışı yapılamaz. Bu nedenle gişelerden geçiş sırasında oluşan ödeme sorunlarının mümkün olan en kısa sürede çözülmesi önemlidir.

YENİ ARAÇ AL